Coraz więcej osób zaczyna zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Jednym ze sposobów jest ograniczanie cukru w diecie. Nie od dzisiaj wiadomo, że jego nadmiar szkodzi zdrowiu, prowadzi do  nadwagi i otyłości ale również wielu przewlekłych schorzeń, m.in.: cukrzycy, chorób krążenia, rozwoju nowotworów, próchnicy.

W takim razie czym możemy zastąpić cukier?

Ksylitol – charakterystyka.

Ksylitol (cukier brązowy) jest to naturalny słodzik, należy do grupy polioli czyli alkoholi cukrowych. Jest on pozyskiwany z kory brzozy (ksylitol fiński) oraz z kolb kukurydzy (ksylitol chiński). Wyglądem przypomina on tradycyjny cukier, jest od niego jednak trochę słodszy w smaku. Oznaczany E967.

Zalety i wady ksylitolu

Zalety:

  • Kaloryczność- ksylitol jest ok. 40% mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, 100g ksylitolu ma 240kcal. Jednocześnie jest również słodszy od tradycyjnego cukru dzięki czemu nie musimy stosować dużych ilości.
  • Posiada niski indeks glikemiczny (ksylitol IG=8, cukier biały IG=87), dzięki czemu poziom cukru oraz insuliny nie podnosi się gwałtownie, ponieważ ksylitol rozkłada się w układzie pokarmowym bez udziału insuliny.
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz nie prowadzi do rozwoju grzybów i drożdżaków w organizmie dzięki czemu stosowany jest w kosmetyce, produktach do higieny jamy ustnej oraz gumach do żucia.
  • Zapobiega próchnicy, ponieważ przywraca właściwe pH śliny.
  • Zwiększa przyswajanie wapnia dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Wady:

  • Do fermentacji ksylitolu dochodzi dopiero w jelicie grubym co u osób z problemem jelita drażliwego może prowadzić do wzdęć lub biegunki.
  • Nie powinniśmy przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia, która wynosi 40g, spożywany w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.
  • Ksylitol tak jak cukier również może prowadzić do uzależnienia, mimo jego mniejszej kaloryczności oraz szkodliwości dla zdrowia. 

Ksylitol - gdzie kupić? Ile kosztuje?

Ksylitol możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z suplementami oraz coraz częściej w popularnych marketach. 

Nie jest to jednak tani zamiennik cukru. Cena ksylitolu za 1kg to ok. 30 zł.

Erytrytol – charakterystyka.

Erytrytol (erytrol) jest kolejną alternatywą dla białego cukru, wyglądem dokładnie go odwzorowuje, jednak jest minimalnie mniej słodki. Wywołuje lekkie uczucie chłodu w ustach. Tak jak ksylitol należy do grupy alkoholi polihydroksylowych. Oznaczany jako E968. Pozyskiwany na skalę przemysłową jest przez ferementację glukozy. Naturalnie erytrytol występuje w niektórych owocach (np. gruszka, melon), grzybach, pyłkach kwiatów, owocach morza, sosie sojowym, fermentowanych produktach. Erytrol nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, w ok. 90% jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem.

Zalety i wady erytrytolu:

Zalety:

  • Kaloryczność - wsród wszystkich zamienników cukru zawiera on najmniej bo jedynie 24 kcal w 100g.
  • Jego indeks glikemiczny wynosi 0 co oznacza, że nie wpływa na poziom glukozy ani insuliny we krwi, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób mających problemy z cukrzycą.
  • Dzięki zdolności do hamowania procesów fermentacji może mieć dobry wpływ na jamę ustną.
  • Można go spożywać nawet w dużych ilościach, nie wywołuje żadnych dolegliwości układu pokarmowego. WHO uznało erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.

Wady:

  • Przyjmowany w wysokich dawkach może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania systemu głodu i sytości w organizmie. 

Erytrytol - gdzie kupić? Ile kosztuje?

Erytrytol najłatwiej dostaniemy kupując go przez internet, w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami, okazjonalnie w marketach.

Cena erytrytolu to ok. 30 zł za 1kg.

Ksylitol czy erytrytol - porównanie.

Według przeprowadzonych badań wynika, że erytrytol jest najzdrowszym słodzikiem, niewykazującym negatywnych skutków dla zdrowia człowieka co jest jego ogromną zaletą, ksylitol w odpowiednich ilościach również nie powinien wywoływać negatywnych skutków dla organizmu. Erytrol posiada zerowy indeks glikemiczny (IG=0), ksylitol ma go również na niskim poziomie, jednak wyższym od erytrytolu (IG=8). Dla osób z cukrzycą erytrol zdecydowanie będzie lepszym wyborem. 

Biorąc pod uwagę kwestię kaloryczności słodzików erytrol ma tu sporą przewagę, posiada najmniej kcal – 10 razy mniej na 100g niż ksylitol. 

Cenowo oba wypadają podobnie. Ksylitol może być trochę łatwiej dostępny do kupienia. Jest słodszy od erytrytolu więc będzie i wydajniejszy. 

Jeden i drugi słodzik wykazuje właściwości prozdrowotne - przeciwdziałają próchnicy oraz działają korzystnie na jamę ustną, ksylitol dodatkowo zwiększa przyswajanie wapnia dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Ksylitol vs erytrytol? Który lepszy? 

Ze względu na więcej zalet - mniejszą kaloryczność, zerowy indeks glikemiczny, właściwości prozdrowotne oraz brak skutków ubocznych to starcie wygrywa erytrytol.

Podsumowując czy wybierzemy ksylitol czy erytrytol zdecydowanie jeden i drugi będzie lepszym wyborem dla zdrowia niż tradycyjny biały cukier.