Zmiana nawyków żywieniowych może początkowo sprawiać problemy, szczególnie podczas kilku pierwszych zakupów. Większość z nas przyzwyczajona jest do sięgania po sprawdzone przez siebie produkty, nie zwracając uwagi na pozostały asortyment. Dodatkowo nawet gdy zaktualizowaliśmy jadłospis, często popełniamy masę błędów podczas samego robienia zakupów, co może bardzo łatwo zniweczyć nasze dotychczasowe poczynania. W poniższym artykule przedstawiono najczęstsze błędy i kilka sprawdzonych sposobów na to, by Twoje zakupy stały się łatwiejsze, a jednocześnie dieta, którą stosujesz była zdrowsza i bardziej ekonomiczna.

1. Robienie zakupów na „głodzie”

To prawdopodobnie największy i najczęstszy błąd popełniany przez większość osób - zakupy spożywcze na „pusty” żołądek. Być może zapomniałeś zapakować posiłek po treningu, bądź idziesz do sklepu prosto po pracy jeszcze przed obiadem. Tak czy inaczej, Twoje wybory będą mocno uzależnione od wzmożonego apetytu. Nawet jeżeli jesteś świadomym konsumentem, to Twój mózg będzie próbował znaleźć wymówkę na zakup czegoś przypadkowego, pozwalającego na szybkie uzupełnienie energii.

2. Brak listy zakupów

Gdy planujesz zakupy koniecznie przygotuj listę produktów. Oprócz tego, że oszczędzisz kupna rzeczy, których nie potrzebujesz, to dodatkowo Twój portfel Ci za to podziękuje. Przed wycieczką do supermarketu pomyśl o posiłkach, które chcesz przygotować na najbliższe dni i koniecznie przejrzyj spiżarnię. Dopóki trzymasz się listy, będzie Ci dużo łatwiej oprzeć się wszystkim pokusom.

3. Nieczytanie etykiet produktów

Bez względu na stosowaną dietę, warto wyrobić w sobie nawyk czytania tego co na opakowaniach. Przeglądając spis dodatków do żywności zorientujesz się co naprawdę, często wbrew mylącym zapewnieniom producentów, znajduje się w środku. Zazwyczaj produkty wyglądające zdrowo, tylko je „udają”. Bądź ostrożny, dokładnie przyglądaj się żywności, ubarwionej słowami typu: „fit/domowy/z pieca/wiejski/bez GMO/bez sztucznych konserwantów”. Zachwycony opisem możesz wrócić do domu i odkryć, że mimo swojej naturalnej zadeklarowanej atrakcyjności, produkt jest bogatym źródłem tłuszczu i cukru. Równie czujnie sprawdzaj etykiety żywności „BIO/glutenfree/vegan”. Oznaczenia te dotyczą jedynie braku wyznaczonych substancji w składzie, natomiast nie określa to, czy produkt jest zdrowy. Bacznie przyglądaj się pozycjom przeznaczonym dla dzieci. Wiele z nich zawiera ogromną ilość cukru, sztucznych barwników, tłuszczów trans. Czytaj więc uważnie tabliczkę żywieniową!

4. Kupowanie „na zapas”, bo było w promocji

Wyzbądź się przyzwyczajenia kupowania rzeczy, których nie potrzebujesz. Największym błędem jest zakup słodyczy „na później”. Trzymanie w domu produktów przetworzonych na „czarną” godzinę jest najprostszym sposobem na zniweczenie Twoich poczynań w drodze o lepsze zdrowie i sylwetkę. Bądź ostrożny w kupowaniu przecenionych towarów, zwłaszcza typu: napoje gazowane/słodycze/wysokokaloryczne przekąski. Wrzucaj do koszyka jedynie produkty ze zniżką, których naprawdę potrzebujesz, zgodnie z przygotowaną listą zakupów. Zaufaj swojemu starannemu planowaniu i nie padaj ofiarą impulsywnych wyborów żywieniowych!

5. Droższe, nie znaczy lepsze

Wbrew pozorom zdrowe odżywianie, wcale nie musi być drogie. Nie musisz codziennie jeść łososia, awokado, egzotycznych owoców czy innych produktów z droższej półki. Wiele spośród zdrowego asortymentu jak przykładowo oliwa z oliwek wystarcza na długi okres czasu. Dodatkowo gdy zrezygnujesz ze słodyczy, przetworzonej żywności, zobaczysz jak wiele pieniędzy zaoszczędzisz. Płatki owsiane, jaglane spożyte na śniadanie w porównaniu z czekoladowymi kulkami są lepszym i tańszym wyborem. Zakup warzyw i owoców nie musi wiązać się z wielkim wydatkiem. Warto tutaj zwrócić uwagę na sezonowość. Zamiast relatywnie drogich przez dużą część roku brokułów, papryki, kalafiora można wybrać kapustę, marchew, seler, pietruszkę, buraki czy ziemniaki. Z warzyw korzeniowych przygotujesz smaczną i pożywną zupę. Zainteresuj się również produktami takimi jak kapusta czy ogórki kiszone. Z owoców opłaca się wybierać jabłka, a w okresie zimowym także cytrusy. Sprawdź również sekcje zamrażarek, gdzie znajdziesz pakowane warzywa i owoce, które zachowują większość składników odżywczych mimo mrożenia.

Jak być świadomym konsumentem?

1. Staraj się nie wchodzić do sklepu z pustym żołądkiem.

2. Zawsze z przygotowaną listą zakupów.

3. Zwracaj uwagę na etykiety i porównuj produkty ze sobą.

Nieprzetworzoną żywność z łatwością znajdziesz w każdym sklepie i na bazarkach. Obok białego makaronu trafisz na jego odpowiednik. Jeśli nie, poszukaj sklepu ze zdrową żywnością, gdzie zobaczysz makaron gryczany czy jaglany. Jeśli robisz zakupy na bazarku z łatwością zauważysz stoiska z workami pełnymi orzechów i ziaren. Nietypowych produktów jak mleko sojowe, owsiane, tofu, pasztety roślinne szukaj zwykle na półkach z żywnością ekologiczną lub w lodówkach z nabiałem. Poświęć na swoje pierwsze zakupy trochę więcej czasu i sięgając po dany produkt wczytaj się w skład.

Podsumowanie

Powszechne zwyczaje braku planowania zakupów i nieczytania etykiet przyczyniają się do tego, że stosunkowo dużo jedzenia jest marnowane i dokonywanych jest wiele nieprawidłowych wyborów żywieniowych. Warto przeanalizować uważnie, co wkładamy do koszyka i starać się świadomie selekcjonować produkty, co znacznie ułatwi zmianę nawyków na zdrowsze. Zazwyczaj samo uświadomienie sobie popełnianych błędów, przeliczenie strat zdrowotnych i materialnych stanowi wystarczającą motywację do tego, by zracjonalizować przebieg zakupów.