Wielkimi krokami zbliża się okres świąteczny. Wielkanoc to czas, w którym biesiadujemy z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Oczywiście rodzinna uczta nie sprzyja wprowadzaniu dietetycznych wyrzeczeń, natomiast często tradycyjne potrawy mogą prowadzić do problemów z przewodem pokarmowym i z pewnością nie sprzyjają pracy nad gubieniem centymetrów w pasie. Warto zwyczajnie zastosować kilka prostych trików podczas przygotowywania potraw, tak aby móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W poniższym artykule przedstawiono propozycje przepisów, które są alternatywą dla tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Żurek

Zakwas
Składniki: pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000, 2 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku,  kilka ziaren pieprzu,  liść laurowy.

Przygotowanie:
1. Do niewielkiego słoika włóż zgnieciony czosnek oraz przyprawy.
2. Wsyp mąkę i zalej ciepłą przegotowaną wodą.
3. Przykryj słoik – najlepiej gazą.
4. Zakwas będzie gotowy już po 4 dniach – pamiętaj aby codziennie, o tej samej porze go zamieszać.

Żurek
Składniki: pół litra zakwasu, 2,5 litra bulionu warzywnego, 250 kiełbasy, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka startego chrzanu, ząbek czosnku.

Przygotowanie:
1. Do ugotowanego bulionu warzywnego dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek.
2. Gotuj jeszcze przez pół godziny.
3. Wyjmij kiełbaskę z żurku i odłóż.
4. Dodaj zakwas – na początku 1 szklankę, następnie dolewaj po trochu, sprawdzając czy nie jest zbyt kwaśny.
5. Dopraw przyprawami do smaku, dodaj kiełbaskę, jajko.

Jaja w roli głównej

Głównym składnikiem świątecznych potraw są jajka, które mogą być podawane w różny sposób. Bazą wielu przepisów jest majonez. Warto zrobić go samemu, w zdrowszej mniej kalorycznej wersji.

Majonez
Składniki: serek wiejski 200g, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki octu, sól i pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę.

Jajka faszerowane z łososiem
Składniki: 5 jajek, 100 g wędzonego łososia, 100 g majonezu domowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy je i kroimy na pół.
2. Wyjmujemy żółtko i rozdrabniamy je widelcem.
3. Następnie mieszamy z pokrojonym drobno łososiem, majonezem oraz jogurtem naturalnym.
4. Doprawiamy do smaku.
5. Powstały farsz nakładamy na białka.
6. Całość można udekorować natką pietruszki.

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i fety
Składniki: 10 jajek, 10 suszonych pomidorów w oleju, 100g sera feta, kiełki do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
2. Białka wyłóż na talerz, a żółtka wrzuć do miseczki.
3. Dodaj do żółtek fetę pokruszoną na kawałki.
4. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczki. Całość zblenduj na gładką masę.
5. Faszeruj każdą połówkę jajka jedna łyżeczką pasty pomidorowej. Posyp kiełkami.

 

Do jajek warto podawać sosy, które podkreślą ich smak. Sos czosnkowy możesz przygotować z jogurtu naturalnego, wymieszanego z solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Świetnym wyborem będzie również ćwikła, czyli drobno starte buraczki połączone z chrzanem. Dodatkowa propozycja to jogurt naturalny z niewielkim dodatkiem majonezu i sporą ilością posiekanej rzeżuchy.

Sałatki

Warto aby na stole wielkanocnym pojawiły się sałatki, które dodadzą lekkości i świeżości uczcie.

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem
Składniki: 4 jajka, 2 dojrzałe awokado, 4 ogórki gruntowe, drobne listki sałaty np. roszponka, bazylia, czarne oliwki, sok z cytryny, sól, czarny pieprz.
Sos: 3 łyżeczki majonezu (domowego), 3 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój na ćwiartki, dopraw solą i pieprzem.
2. Przygotuj sos mieszając składniki w miseczce.
3. Awokado obierz, przekrój na pół, pokrój na kawałki, skrop łyżeczką soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
4. Ogórki umyj, obierz, pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą i skrop łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszaj z połową sosu.
5. Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodaj ogórki i awokado, ułóż jajka, skrop resztą sosu i posyp plasterkami czarnych oliwek

Mięsa

Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć mięs. Zamiast kupować gotowe wędliny, postaraj się przygotować choć jedną pieczeń samodzielnie. Pyszną pieczeń przygotujesz ze schabu dodatkowo, możesz nadziać ją śliwkami. Propozycja dla miłośników drobiu to roladki z piersi nadziewane szpinakiem. Warto pokusić się również o samodzielne przygotowanie pasztetu czy chleba.

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem
Składniki: 4 piersi z kurczaka, 500 g rozmrożonego szpinaku w liściach, 1 cebula, ½ szklanki rosołu - bulionu mięsnego, sól, pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 3-4 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki masła.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak.
3. Przyprawiamy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).
4. Nacinamy piersi z kurczaka i wpychamy w otwór szpinak.
5. Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym, dodajemy 2 łyżki tłuszczu, przyprawiamy. Przykrywamy pokrywką.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min.
7. Resztę szpinaku zalewamy wywarem i zagotowujemy i miksujemy na sos.

Desery

Któż z nas nie lubi deserów? Niestety większość świątecznych ciast to prawdziwe bomby kaloryczne. Czy to oznacza, że osoby na dietach odchudzających muszą sobie odmówić słodyczy w święta?

Niekoniecznie! Wystarczy przygotować lżejsze smakołyki.

Mazurek
Ciasto - składniki: 330g mąki jaglanej, 330g mąki kukurydzianej, 2 jajka, 100 g masła klarowanego/oleju kokosowego, 4 łyżki ksylitolu,  woda.
Polewa orzechowa - składniki: szklanka suszonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego

Ciasto - przygotowanie:
1. Masło kroimy w kosteczkę. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Mąkę, żółtka, masło i ksylitol, ucieramy mikserem końcówką do ciasta kruchego.
3. Dodajemy białka i łączymy z wcześniej powstałą masą. Dodajemy dwie łyżki wody i zaczynamy ugniatać ciasto rękoma.
4. Gdy ciasto zacznie się dobrze łączyć, wysypujemy na stolnice i wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę wody.
5. Formujemy kulę - rozpłaszczamy i okrywamy folią aluminiową.
6. Tak powstałe ciasto wkładamy na 50-60 minut do lodówki.
7. Ciasto wyjmujemy po upływie czasu i wylepiamy nim dowolną formę.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Polewa - przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny.
2. Po tym czasie odlewamy wodę do innego kubeczka i blendujemy - w razie potrzeby można stopniowo dodawać wodę z moczenia daktyli.
3. Dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy.

Świąteczna tarta z owocami
Spód tarty - składniki: ¾ szklanki mąki gryczanej, ¾ szklanki mąki jaglanej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 100ml oleju kokosowego lub masła klarowanego, 3 łyżki miodu, szczypta soli.
Masa serowa - składniki: 400g naturalnego tofu, puszka mleka kokosowego, 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki agaru, 2 kropelki soku z cytryny.

Spód tarty - przygotowanie:
1. Mąki zagniatamy razem z masłem lub roztopionym olejem kokosowym oraz jajkiem.
2. Wylepiamy spód do formy od tarty ciastem, dno tarty nakłuwamy widelcem.
3. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa - przygotowanie:
1. Tofu dokładnie rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy ponownie.
2. Mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy agar i gotujemy kilka minut. Chwilę chłodzimy i dodajemy do masy serowej.
3. Masę serową wylewamy na spód ostudzonej tarty.
4. Udekoruj owocami leśnymi.

Chleb

Może czas spróbować zrobić własny chleb? Oto nasza propozycja.

Chleb gryczany na zakwasie
Składniki: 0,5 kg białej kaszy gryczanej, ½ łyżki soli kamiennej niejodowanej.

Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą z solą.
2. Poziom wody 1 cm powyżej kaszy. Zostawiamy na noc.
3. Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0.5 cm wyżej niż kasza.
3. Zostawiamy na noc. Po tym czasie odcedzamy kaszę na sicie, ale nie za długo by była mokra.
4. Przekładamy kaszę do garnka, wkładamy blender, miksujemy na jednolitą masę.
5. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Zalewamy masą, wkładamy do zimnego piekarnika i zostawiamy jeszcze na kilka do kilkunastu godzin by ciasto nieco urosło.
6. Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. Pieczemy 45 minut (nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika). Zmniejszamy temp. do 170 st. i pieczemy jeszcze 15 minut.
7. Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika) do całkowitego wystudzenia.

Pasta

Pasta z łososia i awokado
Składniki: 100 g łososia wędzonego, 1 awokado, ½ cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Awokado obieramy ze skóry (pestkę wyrzucamy).
2. Wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować.
3. Dodajemy łososia, wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy. Miksujemy na gładką masę.

Pasztet

Pasztet wieprzowy
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera, 1 cebula, 4-6 łyżek smalcu, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Obieramy warzywa.
2. Mięso, marchew, pietruszkę i seler wkładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy liście i ziele i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
3. Wyjmujemy wszystko z wywaru i gdy przestygnie mielimy.
4. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na złoto i dodajemy do zmielonej masy. Lekko solimy i pieprzymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę.
5. Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.
6. Studzimy, chowamy do lodówki na noc. Po tym czasie wyjmujemy, obracamy foremkę i zdejmujemy papier z pasztetu.

Podsumowanie

Wielkanoc to czas, w którym spotykamy się z rodziną i znajomymi, odpoczywając od codziennych stresów czy zmartwień. Oczywiście okres świąteczny nie powinien być okresem żywieniowych wyrzeczeń, jednakże warto zastosować się do podanych wskazówek, choćby po to by uniknąć niestrawności. Wykorzystajcie nasze przepisy wielkanocne, a wasz stół stanie się kolorowy i wyjątkowo świąteczny.